15 Jan

Sa demitizam Diabetul (IV)

Foarte multe informatii despre diabet sunt raspandite in reviste, ziare sau pe internet, insa multe din acestea sunt de fapt mituri:

– Daca ai diabet zaharat tip 2 si medicul tau iti spune ca trebuie sa treci de pe tratamentul cu pastile pe cel cu insulina, inseamna ca ai esuat in ingrijirea bolii – fals!
Pentru cei mai multi pacienti, diabetul zaharat de tip 2 este o boala progresiva. La diagnostic, multi pacienti isi pot mentine nivelul glicemiei in limite normale doar prin tratament oral. Insa cu timpul organismul produce din ce in ce mai putina insulina si tratamentul acesta nu mai este suficient. Folosirea insulinei pentru mentinerea in limite normale a glicemiei este un lucru bun si nu un aspect negativ al bolii. Insulina mentine controlul diabetului si de obicei nu are de-a face cu severitatea bolii.

– Fructele sunt alimente sanatoase si de aceea este bine sa le mananci in orice cantitate – fals!
Intr-adevar, fructele sunt sanatoase, contin fibre, vitamine si minerale. Insa deoarece contin carbohidrati, ele trebuiesc incluse in planul dietei si trebuiesc mancate intr-o anumita cantitate.

– Stresul poate cauza diabet – fals!
Foarte multe persoane sunt convinse ca au dobandit diabetul datorita stresului. Stresul, necazurile, perioadele de suprasolicitare atat de des invocate de catre pacienti, nu duc la apritia diabetului, ci doar la demascarea bolii sau la cresterea glicemiei unui bolnav cunoscut deja cu diabet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *