29 Mar

Indicatii si contraindicatii in alimentatia persoanei cu diabet

Alimentatia persoanelor cu diabet trebuie sa fie una sanatoasa si care are drept scop obtinerea sau mentinerea unei greutati corporale normale, cresterea calitatii vietii si evitarea aparitiei complicatiilor. Aceasta nu trebuie sa fie diferita de a celorlalte persoane si se bazeaza pur si simplu pe numararea si repartitia carbohidratilor in fiecare zi. Tine minte ca nu exista asa-numitul "regim de diabet" si ca poti manca cam orice aliment, atata timp cat nu depasesti un anumit numar de carbohidrati intr-o zi.

Alimentatie sanatoasa inseamna consum moderat, insa variat de alimente, ideal repartizate in 3 mese principale si 2 gustari, la aproximativ acceasi ora in fiecare zi In locul zaharului ai la dispozitie mai multi indulcitori, cel mai cunoscut fiind zaharina. Este bine sa nu faci abuz, doza maxima zilnica de zaharina fiind de 10 comprimate

Evita fructele dulci uscate: prune, stafide, smochine, curmale In prezenta hipertensiunii arteriale, a insuficientei cardiace sau a nefropatiei diabetice se va scadea consumul de sare

Cantitatea de colesterol zilnica nu trebuie sa depaseasca 300 mg

Se vor evita "produsele pentru diabetici"; chiar daca s-ar putea sa aiba putin zahar, sunt foarte bogate in grasimi. Daca totusi le folosesti, asigura-te ca pe ambalaj este trecuta compozitia exacta a principiilor alimentare

Consuma zilnic minim 2 litri de lichie: apa ca atare, supe, ceaiuri. Exista situatii rare, in stadii avansate ale rinichiului, cand medicul va recomanda reducerea cantitatii de lichide

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *