07 Mar

Stabilirea necesarului caloric

Dupa ce ai dobandit cunostintele necesare privind compozitia alimentelor, ar trebui sa le poti aplica in viata de zi cu zi, astfel incat sa stii: cate calorii ai voie sa mananci zilnic, cat din aceste calorii reprezinta glucidele, lipidele si proteinele si cum sa iti repartizezi necesarul alimentar pe mese.

Necesarul caloric se stabileste in functie de greutate, inaltime, efortul fizic depus, varsta, anumite perioade din viata (sarcina, alaptare).

Calculul necesarului caloric depinde in mod special de greutatea pacientului in raport cu inaltimea lui si munca prestata.
Calculul greutăţii ideale dupa cea mai simpla formula se face scazand 100 din inaltime.
(G ideala = inaltimea in cm – 100).

Se preferă formula Societăţii de Asigurări Metropolitane din New York, care introduce în formula greutăţii ideale înălţimea, vârsta, sexul: G ideala = 50 + 0,75 (I – 150) + (V – 20)/4, unde I = înălţimea în cm, V = vârsta în ani. La femei rezultatul se înmulţeşte cu 0,9.

Consumul caloric in functie de munca depusa este:

  • În repaus la pat: 25 kcal/kg corp greutate ideală/zi
  • Munca fizică uşoară (funcţionari, contabili, pensionari): 30 kcal/kg corp/zi
  • Munca fizică medie (studenţi, cadre didactice, tapiţeri, legători, telefonişti, marochineri): 35 kcal/kg corp/zi
  • Munca fizică grea (tractorişti, morari, brutari, strungari, tâmplari, ţesători): 40 kcal/kg corp/zi 
  • Munca fizică foarte grea (tăietori de lemne, tăietori de piatră, fierari-betonişti, mineri, furnalişti, oţelari): 50 kcal/kg corp/zi

La aceeasi varsta si efort fizic, femeile consuma mai putine calorii decat barbatii, iar necesarul caloric scade pe masura inaintarii in varsta. In sarcina si alaptare se va creste putin cantitatea de alimente, urmand ca la sfarsit sa se revina la alimentatia de dinainte.

Pentru un diabetic cu greutate normala, caloriile calculate nu se vor modifica, pentru unul mai slab se adauga 400-600 kca, iar un pacient obez va primi pana la normalizarea greutatii cu 500-l000 calorii pe zi mai putin decat necesarul calculat.

Sa dam exemplu un pacient cu DZ tip 2 neinsulinodependent, cu o inaltime de 165 cm, o greutate de 78 Kg, care lucreaza ca tapiter si are nevoie de 35 kcal/zi. Greutatea lui ideala ar trebui sa fie 65 Kg, deci isi depaseste greutatea ideala cu 13 Kg. Pentru munca pe care o depune ii sunt necesare 2275 kcal/zi (65×35). Recomandarea pentru el este de 1700 kcal/zi pentru a determina o scadere lenta in greutate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *