Importanta educatiei si a informarii in diabet

Stiai ca diabetul poate fi controlat? Da, de catre pacientul insusi!
In ciuda tuturor tratamentelor aparute in diabet, educatia este piatra de temelie in managementul diabetului. Acesta presupune cunoasterea indeaproape a dietei de zi cu zi, a exercitiilor fizice, a monitorizarii si a medicatiei.

Strategiile terapeutice actuale se bazeaza pe conceptul ca pionul principal in ingrijirea diabetului este chiar pacientul. Acesta trebuie sa-si insuseasca deprinderi corecte si cunostinte aprofundate pentru ca cerintele ingrijirii diabetului sunt substantiale si permanente. Amintesc aici regimul alimentar care uneori poate fi solicitant, administrarea medicatiei orale sau chiar a insulinei, automonitorizarea glicemiilor, luarea masurilor corecte in cazul glicemiilor mari sau a hipoglicemiilor.

De aceea pacientii, familiile si copii au nevoie sa inteleaga cat mai multe lucruri despre diabet. Asta ii poate ajuta sa-si constientizeze, sa-si accepte si sa-si inteleaga mai bine boala, sa managerieze mai bine problemele atunci cand nu este nici un doctor disponibil si sa cunoasca toate complicatiile bolii pentru a le putea evita.

Pacientii cu aceasta boala si membrii familiilor acestora trebuie sa invete ce sa faca si cum sa actioneze astfel incat sa devina ajutoare ale medicilor in tratamentul propriei boli. Mai mult, pacientul trebuie integrat in echipa de ingrijire din care fac parte medicul diabetolog, asistente medicale, dieteticieni, psihologi, etc.

Scopurile automonitorizarii diabetului ar trebui sa fie nu doar individualizate, ci si masurabile si usor de indeplinit.

Familiile si pacientii cu diabet zaharat tip 1 trebuie sa-si insuseasca aptitudinile de baza pentru supravietuirea pacientului, cum ar fi modul de administrare a injectiilor cu insulina, ajustarea dozelor de insulina in functie de mese si exercitiu fizic, tratamentul hipoglicemiei, preventia cetoacidozei, etc.

Aceleasi informatii ar trebui sa le aiba si pacientii cu diabet zaharat tip 2, doar ca la acestia se pune accentul pe educatia nutritionala, de scadere in greutate, exercitiu fizic, cunoasterea reactiile adverse ale tratamentului cu antidiabetice orale.