18 Nov

Ce este rezistenta la insulina?

Anumite organe din corpul nostru au nevoie de insulina pentru a functiona corespunzator.

Rezistenta la insulina se manifesta atunci cand celulele acelor organe au dificultati in a utiliza insulina. Cel mai bun exemplu este cel al muschiului. El are in mod normal pe suprafata sa sute de receptori pentru insulina. Acestia sunt proiectati sa ajute organele sa primeasca moleculele de insulina. Celulele organismului nostru pot fabrica constant noi receptori pentru insulina. Receptorii sunt formati in interiorul celulei, dar se ataseaza de exteriorul ei.

Atunci cand facem exercitii fizice in mod regulat, celulele din corp fabrica mai multi receptori pentru insulina. Acest lucru face ca organismul sa utilizeze mai bine insulina. Cand activitatea fizica se diminueaza, numarul de receptori de insulina scade, iar in celule intra o cantitate mai mica de glucoza.

Exista si alte cauze ale rezistentei la insulina: receptorii de insulina au o structura modificata, organismul a dezvoltat anticorpi care stau pe receptori si blocheza insulina, nivelurile mari ale hormonilor de stres (adrenalina, cortizol, glucagon).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *