18 Nov

Ce declanseaza diabetul?

1. Afectarea pancreasului

Daca nivelul glucozei din sange este mai mare decat normal, putem spune ca acea persoana are diabet zaharat si sunt multe cauze care pot sa participe la acest fapt. Pancreasul, un organ mic din spatele stomacului, are doua roluri importante: 1.secreta sucuri si enzime care ne ajuta sa digeram mancarea, 2.secreta hormoni, inclusiv insulina. Acesti hormoni sunt fabricati de catre mici insule din pancreas, iar cand acestea au de suferit, organismul nu mai nu mai poate fabrica destula insulina pentru a mentine nivelul glicemiei la normal. Asa se intampla in cazul pancreatieti (inflamatia pancreasului) sau a cancerului de pancreas cu indepartarea chirurgicala a unei parti din pancreas. Fibroza chistica poate duce la diabet datorita afectarii celulelor pancreatice. Alte afectiuni care printr-un exces de fier ce se depune in pancreas si il distrug sunt hemocromatoza si talasemia majora.

2. Medicamente
Alte cauze ale diabetului sunt consumul unor medicamente sau substante cu potential diabetogen (steroizi, medicamente folosite pentru a supresa sistemul imun dupa un transplant, medicamente ce scad tensiunea arteriala, hormoni tiroidieni, contarceptive orale, antipsihotice, antidepresive, etc.).

3. Productia in exces a unor hormoni
Exista anumiti hormoni care se opun efectului insulinei, cum ar fi cortizolul, hormonul de crestere, glucagonul, catecolaminele. Tumorile care fabrica in exces acesti hormoni pot cauza diabet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *