25 Feb

Calculul carbohidratilor

Cele mai importante componente ale alimentelor sunt glucidele (zaharuri, carbohidrati sau hidrati de carbon), lipidele (grasimi) si proteinele. Pe langa acestea, alimentele mai sunt compuse din vitamine, saruri minerale, fibre vegetale, apa.

O alimentatie, chiar si dietetica trebuie sa contina toate aceste principii in cantitati suficiente.

In alimentatia diabeticului accentul se pune pe numararea hidratilor de carbon deoarece acestia sunt principalii macronutrienti care cresc glicemia.

Numararea carbohidratilor este o metoda prin care se calculeaza gramele de glucide care se ingereaza la fiecare masa sau gustare. In cazul pacientilor cu DZ tip 1 doza de insulina la o masa se calculeaza in functie de carbohidratii de la acea masa. Daca aveti DZ tip 2 sunt necesare anumite restrictii in ingerarea carbohidratilor, chiar daca diabetul este controlat prin medicatie orala. Odata ce ati invatat sa numarati carbohidratii va fi mult mai usor sa includeti o varietate cat mai mare de alimente la fiecare masa. Numararea carbohidratilor va poate aduce un control mult mai strict al glicemiilor si va permite, atunci cand faceti tratament cu insulina, sa decideti cate glucide doriti sa mancati la masa respectiva si cata insulina sa faceti. Alimentele pot fi inlocuite unele cu altele in cadrul aceleiasi categorii, astfel incat cantitatea de glucide sa ramana neschimbata, iar meniul sa fie cat mai variat si cat mai placut.

Cand veti sti sa calculati hidratii de carbon regimul alimentar va fi foarte larg, iar dupa cate luni veti constata ca apreciati greutatea alimentelor foarte corect si veti putea merge linistiti si la o onomastica si la un restaurant cu prietenii.

Inainte de a incepe aveti nevoie:

  • de un plan de dieta intocmit de medicul dumneavoastra diabetolog sau de catre asistenta dietetician; prin acest plan aveti stabilite necesarul de glucide, proteine si grasimi pentru fiecare masa si gustare a zilei
  • sa invatati care alimente contin glucide, cate grame de glucide la 100g de aliment sau cum sa cititi si sa intrepretati etichetele
  • de instrumente de masurare (cantar de bucatarie, cupe de masurare); pentru a monitoriza cu atentie carbohidratii este necesar sa stiti cu exactitate cantitatea de mancare pe care o consumati.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *